Ver·bin·ding (de; v; meervoud: verbindingen)

Uit van Dale

1het verbinden: zich in verbinding stellen met

2iets dat verbindt: de verbinding is verbroken

3(chemie) stof die uit andere stoffen is samengesteld

Wat is verbinding voor jou? Hoe ga je verbinding aan?

Verbinding met jezelf, je medemens en ook de wereld en al zijn leven is waarschijnlijk een levensbehoefte. In ieder geval, als je er van uit gaat dat wij mensen kuddedieren zijn en niet zonder elkaar en de natuur om ons heen kunnen.

Met jezelf verbinden is gaan staan in al die verbindingen en jezelf daarin blijven zien.

Maar hoe doe je dat, verbinden?

Is het via social media contact zoeken, is het elkaar op straat spreken, is het tijd voor jezelf nemen? Waarschijnlijk is het al deze punten, maar waarom voelen we ons dan nu zo zoekende in het verbinden?

Echt verbinden doe je op basis van vertrouwen en door je te durven open te stellen. Vaak staan angst en veroordelingen in de weg om je te compleet over te geven. In deze tijd waarin Covid-19 veel gesprekken, social media en gevoelens beïnvloed, leven er op allerlei vlakken angst en veroordeling.

Eigenlijk hebben we het nu meer dan voorheen nodig dat we elkaar kunnen opzoeken en kunnen delen in wat er in ons leeft. Voorbij de angst en voorbij de veroordelingen van jezelf en andere.

Dit vraagt dat je durft stil te staan in deze storm die over ons lijkt te woeden, jezelf vragen te stellen en jouw angst te voelen. En angst komt in veel gedaantes….veel emoties hebben als basis angst. Bijvoorbeeld van er niet bij horen, niet goed genoeg zijn, alleen op de wereld achter te blijven, niet voldoende te zijn of te hebben.

Om deze vragen te stellen heb je moed nodig en misschien een helpende hand of een duwtje in de rug. Het vraagt om stil te staan bij jezelf en te kijken naar wat er nu echt gebeurd. Wat vind je daar van, wat doet het met je? Maak contact met jezelf, door ademhaling, meditatie, yoga of dat wat bij jou past. Want wat bij jou past zal je altijd verder helpen.

Maar vooral laten we lief zijn voor ons zelf tijdens onze zoektocht naar de verbinding. Laten we ook lief zijn voor de ander. Want hoe hard die ook schreeuwt of hoe onredelijk die lijkt, zijn of haar wereld is nu ook overhoop gegooid. De ander is net als jij opzoek naar verbinding.

Laten we elkaar alsjeblieft weer terugvinden in de verbinding en niet als elkaars tegenstander.

Wil je hulp met het bekijken van jouw verbinding en het onder ogen komen van je veroordelingen en angst, dan help ik je graag.

Deze maand zet ik de aventurijn in het het zonnetje om ons te ondersteunen. Aventurijn is onder andere in de kleuren blauw, groen, oranje en rood verkrijgbaar. Dit kristal is door de kalmte en opgewektheid een mooie verbinder met jezelf. Daarom de gehele maand november bij elke aanschaf een aventurijn kado.