Ge·grond (bijvoeglijk naamwoord)

Uit van Dale:

1op goede grond rustend; = gerechtvaardigd

gron·den (grondde, heeft gegrond)

1baseren

Voor mij is de betekenis van het woord gegrond veranderd. Na een flinke wake-up call een paar jaar geleden ontdekte ik dat ik veel te veel in mijn hoofd leefde en me meer mocht gronden. Ik zweefde als het ware door mijn leven.

De eerste keer dat ik een echt ‘hier en nu’ moment had voelde alsof ik in een film zal en mezelf zag als een onderdeel van die film. Een soort helikopter vue terwijl ik gewoon in mijn lijf zat.

Inmiddels oefen ik met ups-and-downs mijn gronding dagelijks. Hierbij heb ik veel steun aan het bekijken van Eckhart Tolle.

De laatste tijd merk ik dat het woord gegrond, zoals de @Van Dale deze bedoeld, meer een wereldwijde rol speelt. De meningen over veel issues die nu spelen zijn vaak allemaal gegrond. Maar de vasthoudendheid in eigen meningen zorgt voor minder begrip en meer uiterste. Een gegronde mening hebben erop staan zorgt voor steeds minder water bij de wijn. Nu is enkel water bij de wijn ook niet lekker, maar de balans lijkt zoek.

Meningen van tegengestelde partijen kunnen beide gegrond zijn, maar vooruitgang kan enkel bewerkstelligd worden als je samen door een deur kan.

Zowel in de documentaire The Social Dilemma als in de lessen van Wilka Zelders wordt gesproken over je eigen ‘Bubble of Reality’ Ieder heeft zijn eigen waarheid en gelooft in die waarheid. Maar jouw waarheid kan niet altijd gelijk willen hebben….

Graag zou ik willen bijdragen in meer gegrond zijn van alle mensen. En dan bedoel ik niet die over meningen en gerechtigheid, maar die van de aarding. Samen met je hoofd, je hart en buik voelen.

Om hier een beginnetje mee te maken geef ik daarom deze maand 15% korting op alle kristallen en sieraden die bijdragen aan meer gronding.

Graag hoor ik ook hoe jij hierin staat, laat je een reactie achter?